سوالات متداول متقاضیان تحصیل در آلمان
اگر علاقمند هستید تا به دانشجویان بین المللی کشور آلمان را انتخاب می کنند، بپیوندید، اما نمی دانید از کجا شروع کنید، ما به سوالات متداول درباره تحصیل در آلمان که در ذهن بسیاری از شما وجود دارد، پاسخ خواهیم داد.
این کشور اروپای غربی در طول سال های اخیر با توجه به دانشگاه های برتر، سیستم آموزشی موثر، امکان تحصیل رایگان در آلمان و بسیاری موارد دیگر در میان دانشجویان بین المللی بسیار به محبوبیت دست یافته است. جالب است بدانید که تعداد دانشجویان بین المللی در آلمان براساس آخرین آمار به 400 هزار دانشجو رسیده است. در این مطلب قصد داریم به سوالات متداول درباره تحصیل در آلمان پاسخ دهیم.
برای اخذ ویزای دانشجویی باید از طریق سفارت آلمان در کشور خود اقدام کنید. همچنین باید وقت سفارت بگیرید، مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای دانشجویی آلمان را تهیه کنید و آماده مصاحبه در تاریخی شوید که سفارت برایتان تعیین خواهد کرد.
حتما برای مصاحبه سفارت آلمان آمادگی کامل را داشته باشید و سروقت حاضر شوید. می توانید از مطالب مفید و نمونه سوالات سفارت آلمان برای اخذ ویزای دانشجویی نیز استفاده کنید تا زمینه ذهنی شما آماده تر شود.
بله، شما مجاز خواهید بود در حالی که دانشجوی بین المللی تمام وقت در آلمان هستید، به طور پاره وقت کار کنید. با این حال، روزهای کاری محدود به 120 روز کاری کامل یا 240 روز کار نصف روز است. این تعداد محدود روزهای کاری همچنین مربوط به کارهای داوطلبانه، چه با حقوق و چه بدون حقوق نیز است. علاوه بر این، در حالی که به تعداد روزهای قانونی مجاز کار می کنید، دانشجویان خارجی نمیتوانند کار آزاد داشته باشند و به عنوان فریلنسر کار کنند.
از طرف دیگر، اگر دانشجوی تمام وقت از کشورهای عضو اتحادیه اروپا باشد، مجاز به کار تا 20 ساعت در هفته خواهد بود.
ترجیحاً ليسانس از رشته های زیر شاخه تجربی و با معدل بالاي ١5 . ( با معدل هاي متوسط احتمال پذيرش از دانشگاههايي كه امتحان ورودي برگزار ميكنند بيشتر ميباشد )؛ و همینطور داشتن مدرک ب2 زبان آلمانی در زمان اقدام برای اخذ پذیرش مورد نیاز می باشد.
حداقل ب١ . اگر هنوز مدرك زبان نداريد ميتوانيد اقدام كنيد اما طي 6 ماه بايد به ب١ برسيد. توجه : همچنين برخي دانشگاهها هستند كه ابتدا شرايط اوليه متقاضيان را بررسي ميكنند و پذيرش زبان صادر ميكنند و متقاضيان پس از اتمام دوره زبان در آلمان بايد مجدداً اقدام به اخذ پذيرش نماید . ( با اين پذيرش براي ويزا نیز مي توان اقدام كرد، زيرا نام رشته بصورت مشروط در پذيرش قيد مي گردد). جهت درخواست براي اين نوع پذيرش، داشتن مدرك زبان آلماني الزامی نميباشد و در طول دوره ي سال اخذ پذيرش انجام ميشود. توجه : نكته هميشگي براي متقاضيان آلماني زبان : جهت اخذ ويزا داشتن حداقل مدرك زبان آلماني ب١ لازم است ( فقط از موسسه گوته تهران يا OSD )
بله ، اگر حداقل ٢ ترم و يا ٣٦ واحد درسي را در ايران گذرانده ايد ( دانشگاه های مورد تایید کشور آلمان ) و معدل اين ٢ ترم بالاي ١٤ باشد می توان برای پذیرش مستقیم همان رشته اقدام کرد که برای اخذ پذیرش مستقیم، معدل دیپلم و پیش دانشگاهی و معدل واحدهای گذرانده شده در ایران ملاک و مؤثر خواهد بود . اگر دانشجوی ترم آخر لیسانس باشید با توجه به واحدهای گذرانده شده اخذ پذیرش انجام خواهد شد که در این صورت معدل دوره لیسانس ملاک دریافت پذیرش خواهد بود.
كسانيكه در ايران هنوز وارد دانشگاه نشده اند ، بايد ابتدا ٩ ماه در کالج های آلمان طي كنند و در انتهاي دوره ي كالج امتحان جامع FSP خواهند داد . در اين شرايط معدل ديپلم و پيش دانشگاهي هركدام ضريب ١ و معدل كالج ضريب ٢ خواهد داشت و در صورتيكه مجموعا معدل بالاي ١٩ باشد ، شانس پذيرش علوم پزشكي بسيار بالاتر ميرود . توجه : معدل كتبي ديپلم و پيش ملاك نيست و معدل کل هر مقطع ملاک می باشد.
بله آلمان یک کشور کاملا امن برای دانشجویان از سرتاسر جهان است.
بله یک دانشجو اجازه دارد که به صورت نیمه وقت در آلمان کار کند.
ددلاین دانشگاه های آلمان در زمان های متفاوتی در طول سال قراردارد. باتوجه به شرایط هر شخص می بایست دانشگاه ها و در نتیجه ددلاین ها مشخص گردند. برای این منظور باید شرایط متقاضی بررسی گردد.
شهروندانی که از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به ویزای دانشجویی در آلمان نیازی ندارند، با این وجود باید در سازمان های مربوطه در شهری که می خواهند مشغول به تحصیل شوند، ثبت نام کنند.
اما دانشجویان بین المللی که از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا به این کشور سفر می کنند، نیاز به اخذ ویزای دانشجویی آلمان پیش از سفر به این کشور را خواهند داشت.
بله بطور كامل و بدون هيچ قيد و شرطي
آلمان خانه برخی از بهترین دانشگاه های جهان است و دانشجویان این کشور را به دلایل مختلف مانند دانشگاه های رایگان یا با شهریه کم، تنوع فرهنگی و همچنین پیدا کردن کار مناسب و استخدام شدن پس از فارغ التحصیلی انتخاب می کنند. برخی از دانشگاه های آلمان در میان فهرست برترین دانشگاه های جهان قرار دارند و همچنین سیستم آموزشی این کشور در رده بهترین هاست. با تحصیل در دانشگاه های آلمان مهارت های لازم را برای ورود به بازار کار با اعتماد به نفس کافی پیدا خواهید کرد.
در آلمان رشته های وجود دارند که به زبان انگلیسی برای دانشجویان بین المللی ارائه می شوند که دانش کافی به زبان آلمانی ندارند تا در رشته هایی که به طور کامل به زبان آلمانی ارائه می شوند، ثبت نام کنند (International Degree Courses).
اگر انگلیسی زبان مادری یک دانشجوی بین المللی باشد، نیازی به اخذ مدرک تافل یا آیلتس برای ثبت نام در دانشگاه های آلمان نخواهد داشت. در غیر این صورت، دانشجویان بین المللی باید برای اپلای در دانشگاه های آلمان که به طور کامل انگلیسی زبان هستند، مدرک تافل یا آیلتس ارائه دهند.
شهریه تمام دانشگاه های دولتی آلمان به طور رسمی از سال 2014 حذف شد، با این وجود در سال 2017 اعلام شد که در ایالت بادن-وورتمبرگ (یکی از 16 ایالت آلمان) دانشجویان خارج از منطقه اتحادیه اروپا برای تحصیل در دانشگاه های آلمان باید شهریه بپردازند.
این در حالی است که در دیگر ایالت های کشور آلمان ، دانشجویان بین المللی که خارج از اتحادیه اروپا هستند، از پرداخت شهریه در دانشگاه های آلمان معاف هستند. به این معنا که تمام دانشگاه های دولتی آلمان برای تحصیل رایگان هستند. تنها هزینه ای که دانشجویان می پردازند، هزینه اندکی است که در هر ترم برای مراحل ثبت نام آنها اخذ می شود و بیشتر از 250 یورو نیست.
در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی، هزینه زندگی در آلمان نسبتا مقرون به صرفه است. براساس برآوردها هزینه یک دانشجوی بین المللی در آلمان به طور متوسط 853 یورو (حدود 957 دلار) در ماه است که در سال به 10.236 یورو (حدود 11.484 دلار) می رسد.
یکی از مهمترین هزینه دانشجویان بین المللی اجاره خانه دانشجویی در آلمان و پرداخت ماهانه آن است. این نکته را به خاطر داشته باشید که هزینه نیازهای اولیه شما مانند غذا، لباس، سرگرمی مطابق با متوسط اتحادیه اروپاست.
افتتاح حساب بانکی در آلمان در حالی که دانشجوی این کشور هستید، توصیه می شود، چرا که هنگام اجاره خانه یا درخواست بیمه به آن احتیاج پیدا میکنید. پرداختهایی وجود دارد که نمی توانید به صورت نقدی انجام دهید، بنابراین به کارت اعتباری نیاز خواهید داشت.
اگر یک دانشجوی بین المللی هستید که از کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا آمده اید، باید ثابت کنید که منابع مالی کافی برای تامین هزینه های خود در آلمان دارید. برای این کار می توانید یک حساب مسدود شده آلمانی (German Blocked Account) باز کنید، که رایج ترین حساب برای دانشجویان بین المللی در این کشو است. مبلغ سالانه حساب مسدود شده تا سال 2020، 10.236 یورو است و دانشجویان می توانند حداکثر 853 یورو در ماه برداشت کنند.
اگر زبان آموزش رشته تحصیلی شما کاملا انگلیسی باشد، دیگر نیازی به یادگیری مهارت در زمینه زبان آلمانی نخواهید داشت.
قانون به دانشجویان بین المللی اجازه می دهد که پس از فارغ التحصیلی به مدت 18 ماه در آلمان بمانند و به دنبال کار باشند. با این حال، در ابتدا باید برای تمدید اجازه اقامت خود اقدام کنید. در طی این 18 ماه، شما می توانید تا هر زمانی که می خواهید کار کرده تا بتوانید زندگی خود را تامین کنید. اگر موفق به پیدا کردن شغل در زمینه حرفه و رشته تحصیلی خود شوید و با شما یک قرارداد بسته شود، پس واجد شرایط درخواست کارت آبی اتحادیه اروپا (EU Blue Card) هستید.
بله، برای تحصیل در آلمان به بیمه درمانی احتیاج دارید. علاوه بر این، دانشجویان خارجی حق استفاده از بیمه درمانی عمومی (قانونی) را دارند و این بدان معناست که دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد تا 30 سالگی مجاز به ثبت نام در شرکت های ارائه دهنده خدمات بیمه درمانی عمومی به جای خصوصی هستند.
علاوه بر این، اگر برای ورود به آلمان به ویزا نیاز دارید، بیمه درمانی بخشی از الزامات اخذ ویزای دانشجویی آلمان است که باید به سفارت ارائه دهید. در این حالت، باید بیمه درمانی مسافرتی شخصی داشته باشید تا اینکه در دانشگاه خود به طور صحیح ثبت نام کنید و واجد شرایط دریافت بیمه سلامت عمومی شوید.
یکی از معیارهای اصلی برای پذیرش در دانشگاه های آلمان ، ارائه مدرک تحصیلی مورد تایید ورود به دانشگاه است، به این معنی که باید مدرکی را ارائه دهید که نشان دهد آزمون ورودی دانشگاه را که معادل Abitur است، پشت سر گذاشته اید.
به طور کلی، Abitur گواهی است که پس از قبولی در امتحان نهایی توسط کالج های آلمان، ارائه می شود. با ارائه این گواهی دانشجویان به طور رسمی می توانند در دانشگاه های آلمان حضور یابند. بنابراین، اگر مدرک دبیرستان شما توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر شود، توسط دانشگاه های آلمان پذیرفته می شود.
در غیر این صورت، اگر مدرک دیپلم شما توسط دیگر کشورها صادر شده است، پس از شرکت در یک دوره مقدماتی تحصیلی یا همان کالج دانشگاهی به نام « Studienkolleg » ، و آزمون FSP می توانید در دانشگاه های آلمان ثبت نام کنید.
به عنوان یک دانشجوی خارجی در آلمان، گزینه های مختلف اقامتی مانند خوابگاه های دانشجویی، آپارتمان های خصوصی و آپارتمان های مشترک را می توانید انتخاب کنید. خوابگاه های دانشجویی یکی از مقرون به صرفه ترین محل های اقامتی در آلمان برای دانشجویان خارجی است. این خوابگاه ها شرایط عالی برای زندگی دانشجویی را با فرصت معاشرت با دیگر دانشجویان فراهم میکند. همچنین دانشجویانی که می خواهند در هزینه های خود صرفه جویی کنند، می توانند به طور مشترک اقدام به اجاره یک آپارتمان در آلمان کنند. این کار در آلمان کاملا متداول است. اگر هم نمی توانید هم خانه داشته باشید می توانید آپارتمان های ارزان قیمت نه در مرکز شهر بلکه در حومه شهر برای خودتان پیدا کنید.
بله، اگر اجازه اقامت در آلمان را دارید می توانید خانواده مانند همسر و فرزندانتان را با خود همراه کنید. اگر مدت اقامت شما در آلمان بیشتر از یک سال باشد، امکان درخواست ویزای تجمیع خانواده (Family Reunion Visa) را دارید. با این حال، شما همچنین باید اثبات كنید كه منابع مالی كافی برای حمایت از آنها بدون نیاز به كمك های اجتماعی دارید.
سفر به نقاط مختلف آلمان حتی اگر اتومبیلی نداشته باشید، بسیار ساده است. این به دلیل سیستم حمل و نقل عمومی بسیار جامع و کارآمد کشور آلمان است.
حمل و نقل عمومی در آلمان شامل مترو (U-Bahn) ، قطار و خط ریلی (S-Bahn) ، تراموا و همچنین اتوبوس است.
برخی از مقرون به صرفه ترین و ارزان ترین شهرها برای تحصیل و زندگی در آلمان شامل بیله فلد، فرانکفورت (اودر)، هاله، کرفلد و همچنین پاساو است. در همین حال، گران ترین شهرهای آلمان برای تحصیل و زندگی دانشجویان بین المللی شامل مونیخ، فرانکفورت، هامبورگ، دوسلدروف و بن می شوند. در مقالات مربوط به زندگی و تحصیل در شهرهای مختلف آلمان می توانید درباره هزینه های دانشجویی درباره این شهرها بیشتر بدانید.
Studienkolleg یک دوره مقدماتی تحصیلی یا همان کالج دانشگاهی یک ساله برای دانشجویانی است که دیپلم تحصیلی آنها از طرف دانشگاه های آلمان به رسمیت شناخته نمی شود. در طی این دوره، دانشجویان به مدت پنج روز در هفته موضوعات مربوط به یک رشته خاص و همچنین زبان آلمانی را با هدف گرفتن نمره قبولی در آزمون ارزیابی نهایی می آموزند. پس از گذراندن امتحان نهایی، آنها واجد شرایط لازم و ثبت نام در یکی از دانشگاه های آلمان خواهند شد. برای شرکت در کالج های آلمان، مهارت های زبان آلمانی شما باید در سطح B1 باشد.
دانشگاه های علوم کاربردی همچنین به عنوان « Fachhochschulen» شناخته می شوند که برای به حداکثر رساندن تجربه عملی دانشجویان طراحی شده اند. این دانشگاه ها مناسب دانشجویانی است كه علاقه مند به کسب تجربه عملی هستند. علاوه بر این، بیشتر رشته های ارائه شده در این دانشگاه ها در زمینه های مهندسی و علوم سخت یا دانش سخت (Hard science) است. علوم سخت به زمینههایی خاص از علوم طبیعی، از جمله فیزیک، شیمی، زمینشناسی و بخشهای متعددی از زیستشناسی گفته میشود. با این حال، درست مانند سایر دانشگاه های آلمان، این دانشگاه ها نیز مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را به استثنای دکتری ارائه می دهند.
تقاضای برای تحصیلات تکمیلی در آلمان کم و بیش همان روندی مشابه را دنبال می کند. این بدان معناست که برای پذیرش در یک مقاطع تحصیلات تکمیلی، چه دانشجوی کارشناسی ارشد باشید یا دکترا، باید مدرک دانشگاهی شما (از کشور محل اقامت شما یا کشور دیگری) به طور رسمی توسط دانشگاه آلمانی که متقاضی تحصیل در آن هستید، مورد تایید قرار بگیرد. در این صورت می توانید در این مقاطع ثبت نام و تحصیلات خود را ادامه دهید.
بله، بورسیه های تحصیلی زیادی در آلمان برای دانشجویان بین المللی وجود دارد. این موارد شامل بورس های تحصیلی با بودجه دولتی، مانند بورسیه های DAAD یا Erasmus + ، بورسیه های غیر دولتی، و همچنین بورسیه های دانشگاه آلمان است.
برخی از مقرون به صرفه ترین و ارزان ترین شهرها برای تحصیل و زندگی در آلمان شامل بیله فلد، فرانکفورت (اودر)، هاله، کرفلد و همچنین پاساو است. در همین حال، گران ترین شهرهای آلمان برای تحصیل و زندگی دانشجویان بین المللی شامل مونیخ، فرانکفورت، هامبورگ، دوسلدروف و بن می شوند. در مقالات مربوط به زندگی و تحصیل در شهرهای مختلف آلمان می توانید درباره هزینه های دانشجویی درباره این شهرها بیشتر بدانید.